1. The space forums use a separate registration system from the main virtual world. To comment on these forums, you need to create a separate forum account.
    Dismiss Notice
  2. Hey there, we have two Skype groups for space early users - if you're creating content, or need help, feel free to join in either the the beginners or advanced users groups.
    Dismiss Notice

Realtime lights not working - any ideas?

Discussion in 'General' started by Alex, Feb 25, 2017.

Share This Page

  1. Alex

    By:AlexFeb 25, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hi Everyone.
    I have an interior scene with a mix of baked and realtime light. My realtime lights are not rendering when uploaded to Space. Has anyone else experienced this? Just looking for some clues as to what I may try next. Thanks
     
    Last edited: Feb 25, 2017
  2. Adam

    By:AdamFeb 26, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    That does sound odd - do you have a test region I can look at?

    And are you testing in the desktop browser or WebGL - in WebGL, I believe only the nearest 2/4/8 pixel lights are calculated (depending on the setup)?
     
  3. Alex

    By:AlexFeb 26, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Thanks Adam. I'm concentrating on Desktop for now. Realtime light are not working here - Skye Warehouse Loft Test 5 - which has 7 or 8 lights
    And I have a simplified version (where a single realtime works ok) here: SWL_TEST3
     
  4. Adam

    By:AdamFeb 26, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    OK, thanks - I'm going to be away today, but if you can hold 24 hours, I can pull it up in my editor and see if I can give you any hints.
     
  5. Alex

    By:AlexFeb 26, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    no worries. thanks!
     
  6. Adam

    By:AdamFeb 28, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    Sorry for the delay - had to go out of town today, I'll take a look and give you my notes.
     
  7. Adam

    By:AdamFeb 28, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    Thanks for these test scenes - really nicely constructed scenes, they look fab; I can't wait to see them finished.

    OK: so - good news and bad news.

    Good news: they appear to be working for me. I found several spotlights in the scene marked realtime, and they do appear to render OK in the latest release viewer (also the editor viewer I test with).

    [​IMG]

    [​IMG]

    I did find some area lights too - but those will never work in realtime (they're "Baked Only", and you need to use Baked GI + Light Probes to see them)

    Bad news: I didn't find a bug or an easy answer.

    Can I get the following info from you:

    - Operating system
    - GPU: AMD, nVidia or Intel?
    - If you click the settings button in the lower-right (the gear icon), what setting on the bar has it been dragged to?

    Thanks!

    Adam
     
  8. Alex

    By:AlexMar 7, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Hi Adam

    Thanks! I'll try the latest viewer and see if things work.
    I must have left those area lights in there - there were, as you suggest, there for baking only! Will delete!

    operating system is MAC OS10.11.6
    AMD Radeon R9 M390 2048 MB
    On full settings

    thanks

    Alex
     
  9. Adam

    By:AdamMar 8, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    Thanks! I'll look into any OpenGL/AMD issues.

    Re: lights - don't bother deleting them, baked ones have no performance cost; and it's easier next time you bake the scene.
     
  10. Adam

    By:AdamMar 8, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    OK, one more quick request - when you're next inworld, can you hit Shift+~ (or Shift+`) to open the graphics debug screen in the top-left, and screenshot it for me?

    (Need to get some information on your detected GL level)

    Thanks!

    (Edit: Top-left, not top-right)
     
    Last edited: Mar 8, 2017
  11. Alex

    By:AlexMar 8, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    done!
     

    Attached Files:

    • gl.jpg
      gl.jpg
      File size:
      290.3 KB
      Views:
      2
  12. Adam

    By:AdamMar 8, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    Thankyou - that's a huge help!
     
  13. Adam

    By:AdamMar 8, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    A quick idea: it will lower the graphics quality a bit, but it might resolve this -

    type this into your chat window:
    /render_forward

    And hit send - does that resolve it?
     
  14. Alex

    By:AlexMar 9, 2017
    New Member

    Joined:
    Feb 25, 2017
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Not much difference but I do notice that some of the lights are now rendering (light and shadows) - in the corridor and deck area (the ones you can see in the pics) - but not in the main space where there are 3 spots still not rendering. Sorry, I'm not sure and can't test if I made a mistake or it has changed!
     
  15. Adam

    By:AdamMar 9, 2017
    Developer
    Staff Member Moderator

    Joined:
    Aug 21, 2014
    Messages:
    630
    Likes Received:
    113
    Oh, I thought it was the ones in the hallway. Let me check again, I didn't notice those.